måndag 30 maj 2011

Vi vill gratulera Anna och Patrik som gifte sig den 28 Maj! HURRA HURRA

Trubbel i paradiset!

Den 23/5 lämnade vi Virgin Gorda i de Brittiska Jungfruöarna för att under nattsegling ta oss över till Sint Marteen/St Martin. Överfärden gick bra och vi kunde motorsegla under lugna väderförhållanden. Väl framme upptäckte vi att en gulaktig vätska hade runnit ut i motorutrymmet. Efter en del undersökningar konstaterade vi att det troligen rörde sig om kylarvätska som hade läckt ut. Ca tre dl kunde fyllas på men eftersom läckaget är relativt litet och troligen uppstår under höga motorvarv har vi inte kunnat identifiera var det är lokaliserat. Lösningen för tillfället har varit att hålla god uppsikt och kontrollera vätskenivån.

I Virgin Gorda lämnade vi våran vänner, Mike, Rebecca, Stacey, Julie och Jim för att segla vidare mot St Martin


Under vistelsen i St Martin återträffade vi våra vänner från Unicorn och lärde även känna Patrik och Sofia som bor på St Martin och nyligen blivit föräldrar till en liten Emma. Vi hann även att prova franska ostar, viner och andra delikatesser från de franska boulangerierna.


St Martin , en del av Frankrike

Sofia, Patrik och lilla Emma

 
Efter några dagar på St Martin var det tid för att segla vidare. Under lördagen seglade vi till St Christoffer (St Kitts) där vi övernattade för att under gårdagen segla till Vulkanön Montserrat. Vulkanen på ön är fortfarande aktiv, vi  undersökte därför om det var någon påtaglig  fara för vulkanutbrott. Under seglingen till Montserrat passerade vi den dramatiska klippön Redonda som är en liten och hög ö med med en intressant historia. För mer info se länk.  Redonda info

I bakgrunden, Redonda
 När vi väl närmade oss Montserrat möttes vi av en doft av jasminblommor och en majestätisk syn. Den bördiga askan från vulkanen gör att de branta klippväggarna täcks av grön frodighet vilket ger en dramatisk uppsyn när man närmar sig ön från havet. 
Ankrad och klar i Little Bay

Första blicken av Montserrat

 Väl ankrade i Little bay kom vårat nästa bekymmer då vattenpumpen till vårat sötvattenssystem slutade fungera. Eftersom vi  tidigare haft problem med elkontakten började vi att undersöka denna. Efter  demontering av kontakten kunde vi  konstatera att den  inte var problemet. Istället visade det sig att vattenpumpen var sönder och hade ett stort glapp på mitten.  El motorn hade trillat isär mellan spolen och rotorn, vilket hade kunna hända genom att två skruvar troligen skakat sig loss genom vibrationer.  Det hade nu varit enkelt att åtgärda problemet, om det inte vore för de små fjädrarna och andra små detaljer  som endast kan sättas ihop på en fabrik med barnarbete i Kina.  Så fortsättning följer...

Trasig vattenpump

Inget fel på elkontakten!

fredag 27 maj 2011

Hur man skickar en kommentar!


Vi ser gärna att sidan är interaktiv plats och tycker att det är roligt när ni skriver med kommentarer och frågor.  Det har framgått att många tycker att det är svårt att skicka kommentarer på våra inlägg. Därför har vi konstruerat en steg för steg mall som på ett enkelt sätt förklarar hur man skickar en kommentar. Under rubriken Hjälp i sid menyn kan ni vid senare tillfälle finna denna mall. Den kommer då att vara skriven på engelska .
Vi ser även fram emot att fler blir följare. Därför kommer vi även att göra en steg för steg mall  om hur men blir en följare. Även denna mall kan ni vid senare tillfälle finna under hjälpmenyn.
Vi väntar nu med spänning på alla kommentarer som kommer att ösas in. De som blir följare ligger högt i popularitet hos oss :)



Så här skickar du en kommentar!


1. Gå längst ner på inlägget och klicka på kommentarer.  I detta exempel står det 3 kommentarer. Se bild nedan. 



2.Klicka på rullisten och välj om du vill skicka din kommentar som anonym eller med ditt namn. I detta exempel väljer vi namn. Se nedan.
   



3. Under namn fyller du i ditt namn. I detta exempel Martin. Klicka därefter på fortsätt.


3.       

 
  4. I rutan skriver du din kommentar. Klicka därefter på Skicka kommentar.




 5. Därefter fyller du i de bokstäver som skrivs med röda bokstäver. I detta fallet, ismal. Det är olika för varje gång du skickar en kommentar.



6. Om du lyckats kommer det stå ” Din kommentar har publicerats” se nedan.
5.       


7. Din kommentar kommer att stå längs ner i kommentarfältet.
6.       



söndag 22 maj 2011

Karneval i Charlotte Amalie Us Virgin Island

Under vår vistelse i Charlotte Amalie som är den största staden på St Thomas var det KARNEVAL dax. Vi tog vår Snowbird och ankrade henne precis utanför staden, dit alla STORA båtar kommer in.  Packade snabbt våran obligatoriska väska( innehåll: kamera, vatten, lås till jollen) och tog oss in till staden. Väl inne  hade inte festligheterna börjat än så vi strosade på huvudgatan som var fint dekorerad med flaggor, blommor och utfällbara stolar. Vid 11.00 började kalaset där vi fick se olika danser, vackra dräkter samt många glada människor.


Denna kvinna var med en grupp av bara tjejer som hade så otroligt mycket energi( typ som min goda vän Anna Björkman). 
 
Festivaltåget var kanske inte det bäst arrangerade men alla deltagare samt besökare var på gott humör och solen strålande denna dag.
Detta är en stor helg för lokalbefolkningen som firar detta i 3 dagars tid.

Dessa unga flickor var otroligt duktiga och väldigt samspelta. Dock var de klädda i svart sammet så två svimmade av under paraden gång. Ville även visa med denna bild hur husen kan se ut i Charlotte Amalie.




 Denna vackra kvinna fick jag syn på under karnevalen . Dock var hon antagligen lite blyg för hon tittade inte upp i kameran;) 

För lite karnevalkänsla, klicka på länken! Missa inte spöket! Karneval


fredag 20 maj 2011

Besök från Sverige på BVI!

Mottagande på kajen
Vi har nu haft den stora äran att få besök från Sverige.
Förra torsdagen kom Johannas mamma Britt-Marie med
sin vän Björn och har nu tillsamans med oss utforskat de Brittiska Jungfruöarna under en veckas tid. Vi hann med att segla, snorkla, äta god mat samt utforska Tortola med bil. En stor glädje för oss samt vår omgivning var att vi fick möjlighet till en riktig dusch efter ca två månaders tid.

Johanna är noga med trimningen

Björn, Britt-Marie.
Vi seglade till the Baths i Virgin Gorda. Området bjöd på spektakulär vandring mellan stora formerade granitblock som är karakteristisk för området. Där passade vi även på att snorkla.

Bland granitblock

Koraller vid the Baths

Unikt undervattenslandskap.


Rundtur på Tortola

Vanlig syn.


Guanabana
Cane Garden bay Tortola



Donering av stinkande flipp-flopp´s hos Bomba Shack



Donering av Flipp-flopp
Fler donationer





Mr Bomba















 



















fredag 13 maj 2011

Nytt från filmarkivet!

Nu har vi letat igenom vårat "Video arkiv". Här är några underhållande videoklipp från resan som vi valt ut. Allt detta för att underhålla er, våra kära och trogna följare.

I första videoklippet lyckas Martin filma en sköldpadda som simmade runt vid Francis Bay, USVI (USA Virgin Island).

Videoklipp 2 visar vi utbrytarconchen Ragnar som han smita innan han blev uppäten av oss.

I videoklipp nr tre snorklar vi på ett plan som olyckligt missat landningen utanför Normans Cay där en då genom tidernas största knarkbaron Carlos Lether hade sitt knarkimperium. För de som har sett filmen Blow är karaktären Diego Delgado baserad på Carlos. För mer info klicka på länken Carlos Lehder info.

Videoklipp nr fyra är från Georgetown där en skolfröken lär sina elever att dansa " The bahamian way".

Klipp 1. Sköldpadda.
Klipp 2. Ragnar
Klipp 3. Plan
Klipp 4. Dans

fredag 6 maj 2011

Puerto Rico

Första blicken av Puerto Rico

Efter vår överfärd från Dominikanska Republiken kom vi äntligen till Puerto Rico. Vi hade tagit oss över Mona Passage som skulle bli en av de jobbigaste passagerna hittills och nu var vi äntligen här.

Puerto Rico är det frodiga landet med kaffeplantage, regnskog och mangoträd i mängder. Mangons tid är inne och alla träd är fulla med mogna mangon. En dag kunde vi köpa 20 stycken för 18 kr, det blev mkt mango den veckan!

Under vår vistelse i Puerto Rico har vi tagit oss från Boqueron, Ponce, Salinas, Palmas del Mer, Viechas, Los pimentos till Culebra.

Martin får upp ännu en Barracuda


Mango träd

En stor mango

  
En man visar oss hur man äter en Tamarind


El Yunque
Vi hyrde bil i Salins och siktade in oss på den kända regnskogen El Yunque.

När vi körde till regnskogen El Yunque bestämde vi oss för att ta en heldag och vandra i denna tropiska miljö.  Puerto Rico ska få sitt vatten från denna regnskog där det regnar i princip varje dag. Denna dag hade vi tur att detta inte hände. Vi tog på oss vandrarskorna och började ta oss längst upp till toppen för att få den bästa utsikten. Efter ca 2 timmar så var vi uppe och denna storslagna utsikt var värd all möda. Vi kunde se ut över den nord ostliga delen av Puerto Rico samt de två små paradisöarna Vieques och Culebra som vi senare skulle besöka.

 According to ancient Indian Legend, the good spirit 'Yuquiyu' ( or 'Yokahu' ) reigned on his mighty mountain-top throne, protecting Puerto Rico and its people.
http://www.elyunque.com/about.html


Utsikttorn





 Kaffeplantage

Dagen efter gav vi oss iväg för att besöka olika kaffeplantage. Vi stannade till vid ett par lokala kaffeplantage i byn Jayuya som ligger centralt i landet och är känt för sina kaffeplantage.Vägarna dit var slingriga och smala och det var med hjärtat i halsgropen som vi försökte hålla undan från den mötande trafiken.

Ett av oss uppskattat kaffeplantage var San Pedros familjära kaffeplantage. Detta mysiga kaffeplantage drivs i tredje generationen av den driftige och ödmjuke familjefadern Pedro. Enligt Pedro har höjden av plantaget har stor betydelse för kaffets arom. San Pedros kännetecknas av att vara komplex och välbalanserat kaffe och medelstark karaktär.


Hacienda San Pedro




Våran Guide
Apelsinträd





Kaffebönan
  
Anatomin av en kaffeböna

Resten av dagen flanerade vi genom kaffeplantagen där de även odlar bananträd, apelsinträd och papayaträd växte mellan kaffebuskarna. Efter upptäcksfärden i kaffebönornas land så fick vi provsmaka kaffet på den stenlagda altanen med utsikt över det vackra bergslanskapet, livet är härligt! Efter många provsmakningar och koffeinet pumpande i våra ådror kände vi oss darriga nog att ta oss tillbaka till båten.

Kaffe på verandan









Bananträd
Kaffeplantaget
Puerto Rico är tupparnas land

Skip är fotograf för en dag

 Tillbaka på båten får både jag och Martin en klippning av Madeleine på  Saralane. Inte en dag för sent!










Madeleine byter yrke från fotograf till frisör

Under färd mot Vieques måste mat lagas, så dagens lunch blir Carbonara.
Lagar mat under färd

Termit gångar på palm, en vanlig syn och lukt

Vieques